ORDINUL FRATILOR MINORI CAPUCINI

Ordinul Fratilor Minori Capucini din România

Fratii Minori Capucini au ajuns pentru prima oara în România în 1642, provenind din Italia.

În 1656, Misiunea Fratilor Minori Capucini, din cauza razboiului dintre turci si Republica de Venetia, este încredintata Capucinilor francezi. În 1673, dupa multe dificultati, Fratii construiesc o Casa de primire (Ospiciu) în Nauplia, din care sunt alungati anul urmator; au reusit sa aiba o noua casa, dar zece ani mai târziu, în 1685, Fratii sunt din nou constrânsi sa plece. În continuare prezenta capucinilor în România a supravietuit într-un singur Convent, încredintat circumscriptiei de Ungaria, situat la Oradea, fiind deja construit în 1727 si reconstruit ca urmare a unui incendiu din 1836, cu Biserica dedicata în cinstea Vizitei Fericitei Fecioare Maria.

Data de 30 octombrie 1983 constituie o noua ocazie providentiala pentru implantarea Ordinului (implantatio Ordinis) pe pamântul României. În acea zi Papa Ioan Paul al II-lea l-a proclamat Fericit pe Venerabilul Ieremia Valahul. Acest umil Frate, nascut în 1556 la Tatzo, mic sat de tarani si pastori în Valahia Minora (actuala Moldova Inferioara), dupa ce simti o puternica chemare interioara de a merge în Italia, „acolo unde erau buni crestini – astfel îi spusese mama sa –, unde calugarii erau toti sfinti si era Papa, Vicarul lui Cristos”, de-a lungul diverselor peripetii în 1578 ajunge la Napoli, unde intra în Ordinul nostru. Timp 46 de ani de viata religioasa, i-a slujit îndeosebi pe cei bolnavi, a facut sa straluceasca carisma supranaturala a caritatii si darurile Duhului Sfânt.

Ca urmare a Beatificarii, Episcopul de Iasi, Mons. Petru Gherghel, prezinta Ministrului general al timpului, Fratele Flavio Roberto Carraro, dorinta de a-i avea pe Capucini pe pamântul Fericitului Ieremia. În cererea sa de a valoriza figura noului Fericit pentru a initia o raspândire a spiritualitatii franciscane si capucine, Episcopul fu sustinut de Pr. Eduard Sechel, paroh de Onesti, care începuse construirea unei biserici în cinstea Fericitului Ieremia.

Era si normal ca invitatia sa fie adresata Provinciei de Napoli, unde traise si se sfinti Fericitul Ieremia. Provincia a primit cu generozitate propunerea si în ziua de 17 iunie 1992 îsi da în mod oficial acordul de a initia noua prezenta capucina. Asadar în luna septembrie pleca de la Napoli primii doi frati, Ubaldo Oliviero si Vittorio Clemente; ei se unesc fratelui Mario Querini, din Provincia Romana, care era deja prezent în România de un an. Confratii din Napoli sosesc la Onesti în ziua de 24 septembrie 1992, când deja se respira o atmosfera noua, necunoscuta în timpurile comunismului, si se vedea o orientare a tinerilor spre viata religioasa si preoteasca. Într-adevar noii sositi, încurajati de Pr. Eduard Sechel, închiriaza un camin de nefamilisti pentru a deschide Seminarul minor, iar la 30 octombrie 1992 este inaugurat.

La 8 mai 2005 este constituita CUSTODIA DE ROMÂNIA avându-l ca Patron pe Fericitul Ieremia Valahul.