marți, 28 aprilie 2020


SEMNUL TAU

Semnul Tau este ultima literă din alfabetul ebraic. A fost folosit cu valoare simbolică încă din Vechiul Testament, pentru a indica mântuirea și iubirea lui Dumnezeu față de: oameni. Îl întâlnim în Cartea profetului ;«Ezechiel, atunci când Dumnezeu îl trimite îngerul său să scrie acest semn de mântuire pe frunțile slujitorilor lui Dumnezeu: Domnul a spus: mergi în mijlocul orașului, în mijlocul Ierusalimului, și scrie un Tau pe fruntea oamenilor care Suspină şi plâng”. Așadar, Tau este semn de mântuire. Este semnul exterior al noutății vieții creștine, marcată profund în interiorul său de pecetea Duhului Sfânt pe care am primit-o, în dar în ziua Botezului nostru.

Semnul Tau a fost preluat și de creștini încă de la începutul Bisericii: îl găsim în catacombele din Roma, forma sa amintind primilor creștini de Crucea pe care Cristos s-a jertfit pentru mântuirea lumii. Tocmai datorită acestei asemănări, Sf. Francisc de Assisi a îndrăgit într-un mod special semnul Tau, acordându-i un loc important în viața sa. Vechiul semn profetic se actualizează în Francisc, recapătă puterea sa mântuitoare, deoarece sărăcuțul din Assisi se consideră “mântuit de iubirea și milostivirea lui Dumnezeu”. A iubit cu mare venerație Crucea lui Isus, imitându-I umilința, deoarece Crucea este semnul cel mai mare al iubirii Sale. De asemenea, pentru Francisc simbolul literei Tau reprezentă semnul concret al mântuirii și victoriei lui Cristos asupra răului.

Semnul Tau are în spatele său o puternică tradiție biblică creștină. A fost preluat de Sf. Francisc din perspectiva valorii sale spirituale, iar Sfântul și l-a făcut propriu într-un mod atât de intens, încât a devenit el însuși, prin intermediul stigmatelor din trupul său, un Tau viu, simbol pe care atât de des l-a contemplat, desenat, și, mai ales, iubit. Tau, semn concret al devoțiunii creștine, este mai ales semn al angajării în urmarea lui Cristos. Prin urmare, semnul Tau trebuie să ne amintească un mare adevăr al spiritualității creștine: viața noastră, mântuită și răscumpărată de iubirea lui Cristos răstignit, trebuie să devină în fiecare zi, tot mai mult, o viață nouă, viață dăruită pentru iubire. Purtând acest simbol, să-i trăim spiritualitatea, imitându-1 pe Francisc.


PACE ȘI BINE